Forfatter Emne: Livsfarlig hvidevare-stik  (Læst 2689 gange)

Campanule

 • Gæst
Livsfarlig hvidevare-stik
« Dato: August 28, 2012, 05:41:33 pm »
Jeg har lige for et par uger siden fået en dejlig ny vaskemaskine. Så læste jeg det her, og jeg kunne konstatere, at min nye maskine var et livsfarligt bekendtskab. Nu har vi skiftet stikket ud. Men jeg bliver lidt sur over at vi ikke fik det at vide, der hvor vi købte maskinen. De kunne godt lige gøre opmærksom på det. Vidste I det og er det bare mig, der er dum?

Citér
Danskerne tilslutter i stor stil deres hårde hvidevarer med stik, der udsætter dem selv og familien for ubehagelige og i værste fald livsfarlige stød. Den ansvarlige styrelse har sovet i timen, lyder kritikken. Alle hårde hvidevarer sælges i dag med stik, der ikke er sikre, når de sættes i danske stikkontakter. Det giver risiko for voldsomme elektriske stød.

Det sker efter myndighederne i 1995 tillod salg af hårde hvidevarer med stik efter europæisk standard. Sættes de i danske stikkontakter sikres de ikke med en jordforbindelse, hvilket øger risikoen for uheld. »Du risikerer meget ubehagelige stød, og det vel at mærke selvom du har et HPFI-relæ, der virker. Har du ikke det, kan du i værste fald dø af stødet,« advarer Søren Rise, der er chefk onsulent i Installatørernes Organisation, Tekniq.

Forbrugere klager over stød

Elektricitetsrådet, der er forløberen for Sikkerhedsstyrelsen, vurderede i 1995, at forbrugerne på egen hånd ville sikre deres hårde hvidevarer. Det er ikke sket. En undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen blandt 686 danskere, der har installeret hårde hvidevarer inden for de seneste fem år, viser, at mere end halvdelen selv har stået for installationen af deres hårde hvidevarer.

Syv ud af ti af gør-det-selvtyperne har ikke gjort noget for at sikre sig mod stød. Forbrugerrådet får ofte henvendelser fra forbrugere, der får stød på deres hårde hvidevarer. De giver Sikkerhedsstyrelsen skylden. »Det er noget værre rod. Sikkerhedsstyrelsen har et stort efterslæb med at oplyse forbrugerne om farerne ved at blande systemerne,« siger Helen Amundsen, ingeniør i Forbrugerrådet.

 Mange får stød

Gør-det-selv-typerne fra Søndagsavisens undersøgelse får bogstaveligt talt smæk for skillingen, når de køber hårde hvidevarer. 61 procent af dem har oplevet, at de selv eller en anden i husstanden har fået stød på hårde hvidevarerne. Blandt dem, der fik en elektriker til at stå for installationen, har kun 38 procent oplevet det.

Råd gemmes på hjemmeside

I 2011 godkendte Sikkerhedsstyrelsen salg af tre forskellige stikkontakt-systemer. I den forbindelse understregede Forbrugerrådet i et høringssvar behovet for en national oplysningskampagne. Det er dog aldrig blevet til mere end nogle gode råd på Sikkerhedsstyrelsen hjemmeside.

»Vi overvåger situationen nøje og bruger pengene der, hvor vi kan dokumentere, at mennesker kommer til skade – eller kan komme til skade,« siger Dorthe Rasmussen, pressechef i Sikkerhedsstyrelsen. Den melding giver Helen Amundsen fra Forbrugerrådet ikke meget for. »Sikkerhedsstyrelsen lader forbrugeren i stikken,« siger Helen Amundsen.

 Det ender galt

Sikkerhedsstyrelsen har blandt andet tilladt de forskellige systemer med henvisningn til lovkravet om HFI -eller HPFI-relæ i danske hjem, der gør risikoen for alvorlige ulykker mindre. Men ifølge styrelsens egne tal, så har 14 procent af de danske husstande et HFIeller HPFI-relæ, der ikke virker.

Blandet med hårde hvidevarer, der ikke er tilsluttet med jordforbindelse, er det en farlig cocktail, mener Søren Rise fra Tekniq. »Det er bare et spørgsmål om tid, før nogen kommer rigtig galt afsted,« slutter han

Kilde: http://sondagsavisen.dk/2012/34/livsfarlige-stik-paa-hvidevarer.aspx

Offline carmen

 • Fuld medlem
 • ***
 • Indlæg: 137
 • Activity:
  0%
 • Køn: Kvinde
  • Vis profil
  • Klub-SUK
Sv: Livsfarlig hvidevare-stik
« Svar #1 Dato: August 28, 2012, 06:29:13 pm »
Tror ikke det er dig der dum. Hvis ikke jeg var gift med en søn af en el-installatør, så ville jeg garanteret heller ikke have vidst det.

Jeg vil give dig ret, hvidevarebutikkerne burde informere om det, så man i det mindste har mulighed for at gøre noget ved det.

Kærlig hilsen
Carmen
De smukkeste ting i verden kan ikke ses eller røres.  De skal føles i dit hjerte

Campanule

 • Gæst
Sv: Livsfarlig hvidevare-stik
« Svar #2 Dato: August 28, 2012, 08:10:22 pm »
Godt jeg ikke er alene  :l_daisy:

Måske burde man vide det, men min mand var heller ikke klar over det

Offline Rudolf

 • Fuld medlem
 • ***
 • Indlæg: 221
 • Activity:
  0%
 • Country: dk
 • Køn: Mand
  • Vis profil
Sv: Livsfarlig hvidevare-stik
« Svar #3 Dato: September 03, 2012, 02:11:04 pm »
Tommelfingerregel bør være; el og vand = jordet stik.

Skulle ikke være nødvendigt hvis man har monteret et HFI relæ  på sin måler.
Jeg behøver ikke af få ret - bare jeg får min vilje

Campanule

 • Gæst
Sv: Livsfarlig hvidevare-stik
« Svar #4 Dato: September 03, 2012, 03:51:00 pm »
Vi har sådan et relæ, men der står, det ikke er nok

Kenneth

 • Gæst
Sv: Livsfarlig hvidevare-stik
« Svar #5 Dato: Oktober 09, 2012, 03:25:24 pm »
Et HFI relæ, skal alle i danmark have installeret!

Campanule

 • Gæst
Sv: Livsfarlig hvidevare-stik
« Svar #6 Dato: Oktober 09, 2012, 06:04:19 pm »
Ja det er egentlig mærkeligt at der er så forholdsvis mange, som ikke har et