Phil om Demokrati, ytringsfrihed og frie valg: Ja i vest-europa er de tre ord jo blevet ren parodi.Phil: - forskellen ligger mere i at Philippinerne har ytringsfriheden, den frie presse, demokratiske valg o.s.v.Phil: Hvis du tror det er så enkelt er det nok klogest du bliver hvor du er, - vi vil trods alt nødig af med dig selv om du er lidt politisk forvirret.Phil: Dig behøvede de nu ikke den kommunistiske undskyldning for at skydePhil: - men hvis du kom med samme gang vrøvl og "fortolkning" som du disker op med her, ville dine chancer for at overleve i det lange løb nok heller ikke være særlig store.- logik for viderekommende
Ja, tænk sig, - demokrati indebærer også retten til at kunne vælge FRA.Det er sommetider, og især her, vigtigere end at kunne vælge til.
Hvis magten er samlet på en hånd, som den udpræget er, når den sidder i enden af et geværløb som på Filippinerne, så trives korruption.Det hænger sammen med, at magthaverne skal undersøge sig selv, hvis der er mistanke om korruption. Der er jo ikke andre til det. Derfor er det helt risikofrit at modtage bestikkelse. Noget lignende gælder med hensyn til overdreven anvendelse af vold imod borgerne.Af den grund er magten delt i tre i de vestlige demokratier i: Den udøvende magt (statslederen/regeringen, som er den øverste chef for politi og militær). Så er der den lovgivende magt i parlamentet og den dømmende magt (statslederen/regeringen har ingen magt over dommerne, og kan ikke fyre dem - og derfor kan de dømme regering og embedsmænd hvis de er korrupte). De tre grene af magtapparatet holder altså øje med hinanden.Phil er derimod tilhænger af, at magten er samlet på en hånd - populært sagt i enden af et geværløb.Man kan ikke undgå udbredt korruption og magtmisbrug i sådan et samfund, hvor ledelsen er urørlig.Det er ikke noget teoretisk - men afledt af praksis.
Igen den samme gang hjemmelavede makværk fra degnen på grønland. Man må ikke håbe folk der skal ud at rejse tager hans "erfaringer" og bekrivelser højtideligt, for så får de da problemer.Magten er lige så tredelt på Philippinerne som i Danmark, - man kopierede faktisk både Amerikansk og Europæisk logivning, da de efter Marcos skulle lave en ny grundlov (kostitution) så lovgivningen er den almindelige internationale, med små lokale afvigelser som de fleste lande har.Ledelsen på Philippinerne er hverken mere eller mindre urørlig end i Danmark, og korruptionen på Philippinerne er ikke større end i DK. Tjek selv løkkes flybiletter og underbukser, "gyldne håndtryk" til de politiske venner uden nogen aner hvorfor, salg af Dong for en chefstilling i Goldmand Sachs i et par år og derefter fratrædelse med en gigantisk fratrædelsesgodtgørelse, Anne Mee Allerslevs eskapadrer o.s.v. - det kaldes bare noget andet i Danmark.Ret dig efter dansk lovgivning, og du overtræder ingen love på Philippinerne, - og overtræder du en dansk lov overtræder du højst sandsynligt også en Philippinsk. Så ens er de.Iøvrigt er jeg modstander af diktaturer og tilhænger af direkte demokrati, - men som sædvanlig opfinder ankagleren en løgn om folk og angriber sin egen løgn i stedet.Hvorfor skulle Duterte gå efter et genvalg ? - en philippinsk præsident kan slet ikke genvælges, hverken nu eller senere.En valgperiode er på 6 år, - efter 4 år som præsident kan vedkommende aldrig stille op igen, - sådan er loven.Men vi håber da alle på at hans søn, som har overtaget faderens borgmesterpost i Davao stiller op og overtager præsidentposten til den tid, - han er lige så kontant og direkte som faderen.
Alle med bare lidt omløb i hovedet kan godt regne ud, at hvis en betjent eller en soldat har carte blanche til at skyde samfundsfjender - så springer man mindst et led over i magtens tredeling.Det behøver man altså ikke at være professor for at regne ud.
Hvordan og hvorfra skulle du dog kunne vide den mindste smule om hvad folk med omløb i hovedet kan regne ud ? Skyldes det alle de "almindelige danskere" eller "normale danskere" du bilder dig ind at omgås ?Selv Carlo møder flere forskellige almindelige og normale mennesker, meninger og synspunkter på sine rejser end du gør.Du siger det selv "samfundsfjender", - altså folk der vil omstyrte og ændre samfundet.Hvis folk ønsker en anden samfundsform kan de tager derhen hvor den samfundsform findes, det gør vi andre, - de skal ikke begynde at ændre samfundet for de lokale der ikke ønsker det, - og kan de ikke selv finde ud af det får de lidt pædagogisk hjælp af samfundet på Philippinerne, -præcis som i Danmark.Det er bare de pædagogiske metoder der er lidt forskellige, - nogle er jo mere effektive end andre.
- deler man som nævnt magten i tre.Regeringen har magten over anklagemyndigheden (politiet) - som så kan bringe en sag for en anden gren af magtens tredeling - nemlig domstolene.Hvis det er en forbrydelse at være kommunist (?) - så skal anklagemyndigheden overbevise retten om, at en tiltalt er kommunist, før han bliver henrettet - eller hvad straffen nu kan være. På den måde holder domstolene øje med, at regeringen ikke henretter nogen af de forkerte årsager.Sådan er det ikke på Filippinerne, hvor politiet både fungerer som anklagemyndighed og dommer på gaden.Derfor er det ikke et demokrati (og det er også bundkorrupt).
Så prøver ankagleren igen at fortælle fantasifulde politisk farvede historier om noget han intet ved om, så her er lidt information om de faktiske forhold for dem der evt. tænker på at rejse den vej.Politi og militær skyder kun efter folk der prøver at flygte eller modsætter sig arrest. Politiet i Philippinerne finder sig dermed heller ikke i at blive skubbet til, spyttet efter eller kastet sten efter eller nogle af alle de andre ting vi gang på gang hører politiet i DK må finde sig i og som i også hører fra politiet i Sverige og Tyskland. Stakkels dem.Det er den del af det der ikke går på Philippinerne. Indtil folk står foran en dommer er det klogest at gøre som politiet siger og helst lidt hurtigt og uden protest.Der bliver naturligis skrevet rapporter om hændelsen i hvert eneste tilfælde, disse rapporter undersøges af en dommer, det har Duterte også lovet befolkningen og de har pressens bevågenhed, og foreløbig er kun een betjent blevet dømt for at have forløbet sig og misbrugt tilladelsen til at skyde.Den gælder til gengæld ved mindste tegn på modstand, forsøg på at unddrage sig anholdelse eller forsøg på flugt.Dem der roligt lader sig anholde får naturligis deres sag for en dommer med anklager, forsvarer, jury eller domsmænd, hvor de så enten bliver frikendt eller dømt - helt som i Danmark.Hvis du holder dig til det løber du ingen større risiko på Philippinerne, - det er slet ikke det lovløse "vilde vesten" ankagleren prøver at gøre det til, - snarere tværtimod efter hånden.Men man skal nok holde sig fra de muslim-inficerede område på Mindanao - der er det naturligvis ikke sikkert at opholde sig.
Igen den samme gang hjemmelavede makværk fra degnen på grønland. Man må ikke håbe folk der skal ud at rejse tager hans "erfaringer" og bekrivelser højtideligt, for så får de da problemer.Magten er lige så tredelt på Philippinerne som i Danmark, - man kopierede faktisk både Amerikansk og Europæisk logivning, da de efter Marcos skulle lave en ny grundlov (kostitution) så lovgivningen er den almindelige internationale, med små lokale afvigelser som de fleste lande har.
Ledelsen på Philippinerne er hverken mere eller mindre urørlig end i Danmark, og korruptionen på Philippinerne er ikke større end i DK. Tjek selv løkkes flybiletter og underbukser, "gyldne håndtryk" til de politiske venner uden nogen aner hvorfor, salg af Dong for en chefstilling i Goldmand Sachs i et par år og derefter fratrædelse med en gigantisk fratrædelsesgodtgørelse, Anne Mee Allerslevs eskapadrer o.s.v. - det kaldes bare noget andet i Danmark.
Ledelsen på Philippinerne er hverken mere eller mindre urørlig end i Danmark, og korruptionen på Philippinerne er ikke større end i DK.
Der har været masser af eksempler på lande, der efter ustabilitet har forsøgt at implementere færdige konstitutioner, men hvor det ikke har været muligt, fordi den politiske kultur ikke tillader der. Spanien var et af dem. Weimarrepublikken var et andet. At man på Filippinerne har en flot grundlov, siger ikke ret meget om de faktiske forhold. En flerdeling af magten kræver en stor grad af tillid. Omvendt behøver et land heller ikke en grundlov eller konstitution for at være demokratisk.Alle indekser for Filippinerne siger nu noget andet end det billede du tegner. Transparency Internationals lægger landet på en 101. plads ud af 176.
Naturligvis fungerer de gode hensigter i konstitutionen ikke super-perfekt endnu, - men Philippinerne er nået et langt skridt fremad, sammenlignet med forholdene på Marcos tid. Der var meget der skulle rettes op på, ikke kun økonomisk og strukturelt men også mentalt.