Forfatter Emne: Harald Bergstedt – Socialdemokraten som blev nationalsocialist  (Læst 1167 gange)

Offline Licensnægteren (OP)

 • Hyper medlem
 • *****
 • Indlæg: 4776
 • Activity:
  10.8%
 • Country: 00
 • Foragter NWOeliten, løgnemedierne og multikulturen
  • Vis profil
Harald Bergstedt – Socialdemokraten som blev nationalsocialist
« Dato: Oktober 31, 2017, 11:24:43 am »
NationalSOCIALISME og SOCIALdemokratisme har en ting til fælles. Derfor giver det god mening at der er socialdemokrater som blev nationalsocialister under Anden Verdenskrig.

HISTORIE: Den 10. august 1877 blev den kendte forfatter og lyriker Harald Bergstedt født. Efter at havde været Socialdemokratiets største kulturpersonlighed ændrede Bergstedt i begyndelsen af 1940erne sin mening om nationalsocialismen.

“Jeg har hele mit liv været anset for sanddru, modig og ubestikkelig. Så går jeg vel da for fanden ikke hen i mit 70ende år og pludselig bliver til en lort.”
Således svarede Bergstedt den såkaldte Æresret, der skulle bedømme hans virksomhed under 2. verdenskrig i 1947.
Han var blandt de førende forfatterpersonligheder der skiftede kurs, som også Harald Tandrup, Svend Fleuron og Svend Borberg m.fl. Hans udødelige sange, Solen er så rød, mor og Jeg ved en lærkerede var bandlyste indtil 1963, så måtte børnene igen lytte til de forbudte sange. Han var på listen over de sytten udødelige forfattere i 1928 kåret af læserne (svarer til Sveriges ”De Aderton”)

Harald Alfred Petersen Bergstedt blev født den 10. august 1877 i Køge (Syd for København), som søn af kordegn Hans Petersen og Maria Bergstedt. I 1908 tog han moderens navn. Det var også i 1908-09 han fik job som kommuneskolelærer i Skagen, og fandt kvinden, der skulle blive hans første kone, Christiane Iversen, der også var lærerinde på samme skole. Han meldte sig i samme periode ind i afholdsbevægelsen og Det radikale Venstre.

I 1913 fik de deres første barn, men Christiane kom sig aldrig ovenpå fødslen og døde i 1919 af tuberkulose, 44 år gammel. På samme tid debuterede han med sine første bøger: Sange fra Provinsen (første bog) i 1913, Sange fra Provinsen (anden bog) i 1915 og versromanen Hans og Else i 1916. Efter hustruens død fik han en ung pige i huset fra Læsø, Helga Hansen, som han dybt forelsket forlovede sig med den 10. august 1919 (på hans fødselsdag) og giftede sig med 7. november 1919 (på hendes fødselsdag). Dette ægteskab holdt indtil Bergstedt død, men uden børn.

Foruden bøgerne var Bergstedt også lokalredaktør på Vendsyssel Venstreblad indtil 1919, derefter ernærede han sig som oplæser, folketaler og afholdsagitator. Kollegaer og venner beundrede hans arbejdsindsats og engagement.

I 1927 flyttede han til København og blev ansat ved Social-Demokraten. Samme år meldte han sig ind i Socialdemokratiet. Det var især i søndagsudgaven han bidrog med en fast kommentar: Søndagens Tekst.

Læs resten her https://www.nordfront.dk/harald-bergstedt-socialdemokraten-som-blev-nationalsocialist/
Afmeld DDRlicensen her https://www.dr.dk/om-dr/licens/selvbetjening/afmeld-medielicens-0 du bliver 2600 kroner rigere hvert år og du slipper for at betale til løgnepropagandaen (Husk nem-id)

Offline DerRudi

 • Hyper medlem
 • *****
 • Indlæg: 2530
 • Activity:
  13.6%
 • Country: dk
 • Køn: Mand
 • Danmark - VÅGN OP!
  • Vis profil
Sv: Harald Bergstedt – Socialdemokraten som blev nationalsocialist
« Svar #1 Dato: Oktober 31, 2017, 04:09:00 pm »
Tak for et spændende oplæg om Harald Bergstedt, Licensnægteren.

Jeg har også læst om ham gennem årene, og det skal være fuldstændig rigtigt, at hvis hans kendte sange blev spillet i DR (f.eks. 'Giro 413') undlod man gennem årtier at nævne hans navn som komponist. Han var lagt på is lige til sin død i 1965 - og efter.
Men jeg har mere om ham, som jeg gerne vil supplere med.

Han fik - som det også er nævnt i dit link - en dom på 2 års fængsel i 1945, hvilket må have været besk for lige ham. Han vidste jo, at ledende socialdemokrater under besættelsen var langt mere kompromitterede end han. Partipressen hyldede i årene 1940-1943 "den europæiske nyordning", og i en ledende artikel (27/1 1941) hed det, at "Så længe de tyske tropper står i landet, er det kongens og regeringens befaling, at det danske folk skal vise den tyske værnemagt ubetinget lydighed."

Det var en pinlig skovtur, de ledende sozi'er var på i forsommeren 1941 (hvor Bergstedt var inviteret med for at berette hjem om det nye rige syd for vores grænse. Han skrev på det tidspunkt stadig for  Socialdemokraten.) Vi giver ordet til H.B.:

"Så stillede vi 12 privilegerede mænd mænd på Hovedbanegården til morgenekspressen. "Søren" (H.P. Sørensen, Socialdemokratens redaktør. Rudi) var mødt personlig i stiv galla for at ønske lykke på rejsen og personlig overrække dr. Meissner dagens nummer af "Socialen", der var hele galladragten værd - og formodentlig udarbejdet af Ernst Christiansen.
Først et kæmpemæssigt referat af Hitlers tale i går, - en redegørelse for Balkanfelttoget, overraskende oplysninger om meget små tab i Jugoslavien...
..på side 2 tre halve spalter med ny stor flerspaltet overskrift, fortsat på side 5 med to hele spalter med dobbeltspaltet overskrift. På side 6 et stort dobbeltspaltet referat af indvielsen af det dansk-tyske kulturinstitut på Østre Allé 29 med billede af den yderst repræsentative danske forsamling, spændende fra Stauning, Jørgen Jørgensen og prins Harald til Niels Bohr og prof. Carsten Høeg.
Et formeligt tyskernummer."


Ja, og som Bergstedt runder af:
"Det var et historisk øjebliksbillede af rang, - karakteristisk for den den dansk-tyske forsoningsperiode, som mytefabrikanterne i dag vil have tiet ned. Netop sådan - i skyggen af de fænomenale tyske sejre - startede denne berømmelige rejse."

Man må forstå, at Harald Bergstedt - den gamle socialdemokratiske digter, som havde haft sin gang på Socialdemokraten i mange år - ikke er en hvem-som-helst, forstået som troværdigt vidne til mange af besættelsestidens begivenheder. Så når netop han har fortalt om et dunkelt møde, der skal være afholdt på Sandkroen i Nordsjælland i oktober 1940, har jeg aldrig kunnet slå det definitivt hen som blot noget snak. Specielt ikke når jeg har sammenholdt det med andre af tidens tysk-leflende udtalelser og begivenheder.
Bergstedt fortalte, at Socialdemokratiet havde et hemmeligt men vigtigt møde på Sandkroen. Her var Stauning repræsenteret af lederen af de samvirkende fagforeninger, Lauritz Hansen og fra Tyskland var der spidser som - igen - Gustav Meissner. Resultatet af mødet:

Så længe krigen varer, vil det danske Socialdemokrati støtte værnemagten og tysk-nazistiske interesser med alle midler. Til gengæld skal efter den endelige tyske sejr NSDAP sørge for, at det danske Socialdemokrati bliver det eneste tilladte parti i Danmark.

Tankevækkende i sammenhængen at chefred. H.P. Sørensen skrev i Socialdemokratens leder nytår 1941 om samarbejdet mellem den tyske nazisme og det danske Socialdemokrati: "Det kan blive til fordel for os!"

(Citaterne af Harald Bergstedt har jeg hentet i forfatteren Jon Galsters bog "Den 9. april 1940 - en sand myte", dansk Historisk Håndbogsforlag, 1990.)

« Senest Redigeret: Oktober 31, 2017, 04:15:16 pm af DerRudi »
Danmark muhammedanerfrit!

Anklageren

 • Gæst
Nazisten Harald Bergstedt
« Svar #2 Dato: Oktober 31, 2017, 04:43:05 pm »
Når jeg løser DerRudis beretninger om krigen og retsopgøret sidder jeg bagefter og tænker over, om jeg har læst et forsvar for navngivne nazister - eller et angreb på den danske regering. Måske begge dele.

Her fremstår nazisten Harald Bergstedt også som den moralsk uangribelige, som nazister også gør i de øvrige kommentarer til retsopgøret. Det var ellers dem, der var tiltalt, men her har de fundet en forsvarer.

Man skulle ellers også tro, at det var muligt at angribe samarbejdspolitikken uden det - for jeg er ikke sikker på, at nazisten Harald Bergstedt er det bedste sandhedsvidne til samarbejdspolitikken.

Man kan selvfølgelig ikke udelukke, at Harald Bergstedt blev bitter over at sidde to år i fængsel for at skrive noget, som han troede på - og at han har haft lyst til at hævne sig.

« Senest Redigeret: Oktober 31, 2017, 05:33:05 pm af Anklageren »