Emmarenze Henriette Margrethe Gad, født Halkier 21. januar 1852 i København, død 8. januar 1921, også i København.https://da.wikipedia.org/wiki/Emma_GadBedre kendt som Emma Gad med sin "Takt og Tone", som jeg erindrer, at vi i min ungdom i 60'erne og 70'erne grinte lidt hånligt af, eller at man i bedste fald blot trak på skuldrene og tænkte sit.Men hun er egentlig en ganske sej dame for sin tid.For nylig var der en klumme i min lokalavis om Emma Gads gode råd i forbindelse med julen. En papiravis er jo ikke nem at linke til, men heldigvis genfandt jeg Emma Gads tanker om julen på nettet :-)Sjov læsning til trods for, at ordene er skrevet...ja hvornår? Før 1921 i al fald."Allerede i November begynder de kære Smaa at lade Vink falde om, hvad de kan tænke sig at ville modtage, og inden Juleaften er naaet, er Gavelavinen svulmet op til en tordnende finansiel Katastrofe i mange Huse. Spørgsmaalet vil for de Flestes Vedkommende være: Hvem skal man give Gaver? Det vil naturligvis afhænge af Temperament og Familietradition og særlig af, hvor mange Gaver, man selv faar."Ja, det kan man jo godt nikke genkendende til, også i vores århundrede.Eller hvad med dette gode råd?"Giv ikke Deres Børn kostbare Julegaver. Barnefantasien har den lykkelige Ævne at gøre det tarveligste Legetøj illuderende, og Luksus bidrager kun til, at Julen, modsat af, hvad den skulde, gør Børnene fordringsfulde og mindre elskværdige."Ja, fordringsfulde og mindre elskværdige børn og børnebørn er det sidste, man ønsker, så måske de skulle nøjes med en gave til en tyver fra Tigerbutikken i år, så børnefantasien rigtig kan komme til sin ret?Flere af Emma Gads gode råd om både jul og nytår findes her:https://www.emmagad.dk/takt-og-tone/julen-hoejtider.html
citat af Lunavecchia "Ja, fordringsfulde og mindre elskværdige børn og børnebørn er det sidste, man ønsker, så måske de skulle nøjes med en gave til en tyver fra Tigerbutikken i år, så børnefantasien rigtig kan komme til sin ret?"Køb endelig ikke sådan noget plastik-bras. Det tror jeg bestemt ikke er i Emma Gads ånd.
Tak for noget rigtigt læseværdigt her på DD
Håndtryk"Skikken at trykke Folk i Haanden ved Hilsen og Farvel, ved Lykønskning eller Deltagelse, kort sagt ved enhver tænkelig Lejlighed, er en engelsk Skik, der i Nutidslivet har udviklet sig til at bruges af Alle, hvorimod det i Fortiden kun anvendtes ved mere højtidelige Anledninger.Dog er der endnu Kredse, særlig blandt Damer, hvor det kun betragtes som korrekt at give Haanden til Personer indenfor det Samfundslag, man selv tilhører i Omgangslivet, og ikke f. Eks. til dem, man handler med i en Forretning eller overhovedet betjenes af i en eller anden Retning.Det er Damen, der byder til Haandtryk, og ikke Herren."
Citat fra: Anklageren efter December 18, 2016, 03:19:10 pmHåndtryk"Skikken at trykke Folk i Haanden ved Hilsen og Farvel, ved Lykønskning eller Deltagelse, kort sagt ved enhver tænkelig Lejlighed, er en engelsk Skik, der i Nutidslivet har udviklet sig til at bruges af Alle, hvorimod det i Fortiden kun anvendtes ved mere højtidelige Anledninger.Dog er der endnu Kredse, særlig blandt Damer, hvor det kun betragtes som korrekt at give Haanden til Personer indenfor det Samfundslag, man selv tilhører i Omgangslivet, og ikke f. Eks. til dem, man handler med i en Forretning eller overhovedet betjenes af i en eller anden Retning.Det er Damen, der byder til Haandtryk, og ikke Herren."Tænk engang, her troede jeg, at det at give hånd var en gammel dansk skik helt fra Ruder Konges tid. Man skulle i det mindste tro det, når man tænker på den furore, det vækker, hvis man opdager, at der er nogen, som ikke vil give hånd til hvem som helst.Der kan man bare se ;-)
"Allerede i November begynder de kære Smaa at lade Vink falde om, hvad de kan tænke sig at ville modtage, og inden Juleaften er naaet, er Gavelavinen svulmet op til en tordnende finansiel Katastrofe i mange Huse. ................................................................................"
"Takt og Tone" blev udgivet i 1918.Citat fra: Lunavecchia efter December 18, 2016, 01:32:35 am"Allerede i November begynder de kære Smaa at lade Vink falde om, hvad de kan tænke sig at ville modtage, og inden Juleaften er naaet, er Gavelavinen svulmet op til en tordnende finansiel Katastrofe i mange Huse. ................................................................................"Der var opstået et borgerskab i sidste halvdel af 1800-tallet. De begyndte at få stor købekraft, og det er dem "gavelavinen juleaften" sigter til. For resten af befolkningen var der ikke nogen gavelavine.Jeg er opvokset i 60'erne, hvor man kan tale om at gavelavinen opstod blandt almindelige mennesker, men min mor har fortalt om livet under hendes barndom i et husmandshjem på landet. Sådan noget som tøj, var yderst sjældent noget man købte. Alt lavede man selv.Det legetøj vi fik som små, var mest noget til at se på. Ikke til at lege med. Først da vi fik Legoklodser, var der noget at lege med. Og så var der også noget legetøj, med nogen skinner man kunne skrue sammen og lave ting.
jeg vil skide på julen hva rager den mig.